Our Journey..

Daisypath Anniversary tickers

The Twin!

Wednesday, August 17, 2011

Checklist Barang Sebagai Persediaan Menyambut Orang Baru

Bila fikir-fikir, macam banyak lagi je barang yang belum beli. Risau la jugak, sebab saya bawak dua orang budak dalam perut ni. Biasanya orang akan advice start shopping gile-gile time kandungan dah cecah 7 bulan. Sebab masa tu kita dah confirm jantinanya, apa conditionnya seme la. Tapi saya tak pasti sama ada saya larat ke tak nak gi shopping mopping bila dah cecah 7 bulan nanti. Yela, sekarang pun baru 5 bulan, tapi dah rasa lenguh-lenguh kaki bagai. Pastu ramai yang cakap perut saya dah macam mengandung 7-8 bulan. Nak buek cemano..anak-anak mama dua orang kat dalam ni...ehe..

So, selepas menggodek dan menggodek, saya jumpa checklist ni di blog Puan Nadxoxo. Mintak share ye Nad.. ;)

Clothes
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Baju tidur
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Bakul baby
* Baby laundry detergent

Feeding
* Breast pump & storage bottles
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care
* Bath tub/basin
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum/baby oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Baby wipes
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon/Yuyi

Beddings
* Set tilam kekabu baby
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer

Travel
* Stroller + car seat
* Diaper bag with changing pad

For Me
* Disposable & washable nursing pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin & bengkung


Memandangkan saya akan prepare for two, so yang saya highlightkan dengan warna biru tu maksudnya saya dah beli, tapi belum cukup lagi. Yang dah dipotong tu pulak yang memang dah complete. Hoho. Banyak lagi rupanya yang belum selesai! :o

3 comments:

  1. save duit ayu...banyak nak pakai nanti..hehe sukenye..tumpang happy :)

    ReplyDelete
  2. tu la psl..sgt byk nk kne pakai duit ok..intan pn kne la menyimpan dr skrg. nnti snang kalo dh expecting nnti. leh plan n belanja ikot keperluan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PR Checker

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service