Our Journey..

Daisypath Anniversary tickers

The Twin!

Wednesday, July 27, 2011

Duit Syiling Baru

Berita terkini! Hehe..orang lain semua dah kecoh-kecoh. Saya aje yang baru nak share pasal duit syiling baru ni kan. Haaa...jangan tak tahu. Bank Negara nak keluarkan duit syiling baru, dan akan mula berada di pasaran (chewah!) pada awal tahun depan. Bagus jugak ye..sebab dah lama sangat dah kan kita pakai duit syiling yang sedia ada ni. Apa salahnya sekali sekala buat pembaharuan. Melangkah setapak maju ke hadapan! ;)

Ni la rupa dan saiz duit syiling yang baru nanti..
Oh, untuk maklumat lebih lanjut, kat sini saya kongsikan artikel yang diperoleh dari Bank Negara Malaysia. Alert! Alert! :D

Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan duit syiling peringatan baru sempena pengeluaran Siri Ketiga duit syiling Malaysia yang akan berada dalam edaran pada awal tahun depan. Dilancarkan hari ini (25 Julai 2011) oleh Gabenor Bank Negara Malaysia, duit syiling peringatan yang dikeluarkan adalah dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan negara menjadi sumber inspirasi reka bentuk duit syiling siri baru ini. Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semulajadi, flora dan fauna, dan seni kraftangan tradisional yang terdapat di Malaysia.

Siri baru duit syiling ini lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya. Duit syiling berwarna kuning dan perak ini juga mempunyai sisi tepi yang berbeza bagi memudahkan orang ramai dan mereka yang kurang upaya penglihatan untuk mengenali dan membezakan dengan lebih baik jenis-jenis duit syiling yang berlainan. Duit syiling baru ini dibuat dengan menggunakan kemajuan terkini dalam teknologi pembuatan duit syiling dengan memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelakkan daripada pemalsuan. Logam baru yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah dari jenis yang berkualiti dan tahan lama.

Reka Bentuk Duit Syiling



  • Bahagian hadapan duit syiling
    Motif untuk denominasi 5 sen, 10 sen dan 20 sen memaparkan 14 titik yang melambangkan 13 Negeri serta Wilayah Persekutuan. Motif untuk duit syiling 50 sen mempunyai 5 garis mendatar yang melambangkan 5 prinsip Rukun Negara.
  • Motif bagi setiap denominasi adalah seperti berikut:



  • Bahagian belakang duit syiling
    Bahagian belakang semua duit syiling memaparkan motif yang sama iaitu bunga raya, yang merupakan bunga kebangsaan dan angka yang menunjukkan tahun penempaan, nilai muka duit syiling dan perkataan 'Bank Negara Malaysia' sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling.
Haaaa...lepas ni boleh la simpan duit-duit syiling yang lama tu ye untuk dijadikan kenangan. Sebab duit syiling lama akan dimansuhkan secara berperingkat dan digantikan dengan duit syiling baru ni. Hurmmm...teringat pulak kat duit syiling seringgit yang warna kuning tu. Takde lak terfikir nak simpan dulu-dulu..Ada sesiapa yang simpan ke? ;)


Tuesday, July 26, 2011

Minggu Check Up Dan Berpindah..

Pagi tu saya bangun agak awal, walaupun hari tu hari Sabtu. Rajin kan saya? Haha..Tak lah..Sebenarnya saya ada pemeriksaan kesihatan hari tu. Nak cek macam mana anak-anak saya dalam perut ni. Lepas tu dah janji dengan abang saya untuk tolong dia dalam proses perpindahan dari Kuala Pilah ke Bangi. Oh, ingat saya yang pindah ke? Bukan..bukan..tajuk saje kasi gempak..hehe.. ;p

Memang excited sangat nak tau apa cerita baby-baby saya kat dalam ni. Sampai aje kat hospital, lepas dah cek GL En. Openg, saya daftar di kaunter. Masa nak timbang berat (nurse dah pesan supaya timbang siap-siap masa last check up hari tu), tak sangka pulak terserempak dengan Kak Tiqa, ex-opismate masa di DRB dulu. What a small world! And anak dia dah besar dah pun. Aktif dan nakal! Hehe..Oh, berat saya naik 2kg. Isk..Lepas ni kena la berjaga-jaga sikit time makan. Doc pun pesan, kalau naik banyak sangat, tak elok jugak.

Macam mana keadaan baby-baby saya? Tanak cerita panjang la..Apa kata tengok aje gambar kat bawah ni...

Ni la dua2 kembar saya..nampak kepala aje..duk bergosip agaknye tu..ehe..

Ni sorang..saya upload satu je la ye sbb baby lgi sorg pn duk camni gak...ehe..
Comel kan? Dah besar dah diorang..dah nampak tulang belakang semua. Elok aje duduk sebelah-sebelah pulak tu. Alhamdulillah dua-dua sihat. Rasa happy sangat-sangat...

Lepas dah habis check up, saya, En. Openg dan Dikmi bergerak ke Bangi untuk berjumpa abang dan adik lelaki saya. Dari sana barulah kami bertolak ke Kuala Pilah. Tak banyak pun yang nak dikemaskan sesampai di sana. Sebab semua kakak ipar saya dah kemaskan. Rajinkan dia? Respect sangat..sebab dia boleh kemas semua tu sorang-sorang sambil jaga dua orang anak yang berusia 4 tahun dan 1 tahun. So..kami cuma tolong time nak angkat barang masuk dalam lori the next day. Saya angkat barang? Tak..tak..ma dah warning siap-siap kat abang supaya tak kasi saya angkat barang sangat. Sayang kan ma kat saya? Hehe..

So, apa yang kami buat?


Haaa..ni la kerja saya, En. Openg dan adik saya. Layan budak kecik berdua tu supaya diorang tak ganggu papa dan mama diorang mengangkat barang dan nak elak dari diorang terkena habuk. Oh, saya hanya pemerhati saja..Cuba tengok, sapa yang lagi riang? Anak ke 'bapak-bapak'? Hehe...

Thursday, July 7, 2011

Waktu Saya Sakit..

Saya ingat lagi..masa saya kecik-kecik dulu, kalau saya demam, Tok (panggilan untuk nenek saya) akan cepat-cepat datang ke rumah dengan Tokki (atuk saya) menaiki motosikal. Lepas tu Tok akan angkat kepala saya, letak atas pangkuan dia, basahkan kepala saya dengan air dan usap-usap kepala saya.

How I miss that moment!

Sekarang? Kalau saya sakit, ade ke yang nak layan saya macam tu? Eh, siapa kata takde? En. Openg kan ade! Hehe..awal-awal entri saya macam nak komplen kan? Takde la.. Sebenarnya saya buatkan entri ni khas untuk bagitau betapa saya hargai apa yang En. Openg dah buat..

2-3 hari ni memang saya tak larat. Demam punya pasal. Macam mana boleh demam? Main hujan ye...haha.. Takde lah. Tiba-tiba aje kena serang dengan Enchek Demam. Penangan first check up dekat klinik kerajaan kot..eheh.. So, apa yang En. Openg dah buat? Salah soalan tu! Apa yang En. Openg tak buat waktu saya demam ni? Boleh kata semua benda dia buat... Dialah tukang masak, tukang kemas rumah, jadi doktor tak bertauliah cek suhu badan saya, buatkan air asam letak kat dahi saya, urut-urut kepala saya, macam-macam lagi la! Siap sanggup berpanas tak bukak kipas semata-mata nak kasi saya berpeluh. Saya lak pi diam-diam bukak balik kipas tu sebab panas. Hehe...


Alhamdulillah, demam pun dah kebah sekarang. Tinggal Enchek Batuk dengan Cik Selsema yang liat sikit nak tinggalkan badan saya. Tapi ni pun dah makin ok dah ni.

To En. Openg : thanks sayang sebab jaga saya baik-baik dan dengan bersungguh-sungguh time saya sakit...Sayang awak ketat-ketat!!! :-*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PR Checker

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service