Our Journey..

Daisypath Anniversary tickers

The Twin!

Sunday, February 26, 2012

Pengalaman Bersalin Part II

Nak tahu apa kisah selanjutnya? Selamat membaca! :)


16 November 2011, Rabu

Lepas semua prosedur dah dilaksanakan, jam 2 petang saya dah dimasukkan ke wad di KPJ. Memang tak sangka kan? Kononnya nak melambatkan tarikh bersalin, alih-alih makin cepat pula. Kemudian saya diberi suntikan untuk kuatkan paru-paru anak-anak saya, macam yang Dr. Siti cakap pagi tu. Saya dapat 2 kali suntikan. Lagi sekali selepas 12 jam, dalam pukul 3 pagi macam tu..

Memandangkan saya mengambil 2-bedded room, maka En. Openg tidak dibenarkan bermalam. Yela, untuk menjaga keselesaan partner sebelah katil saya. Oh, waktu saya dimasukkan, katil sebelah tu memang dah berpenghuni. Baru saja selesai menjalani caesarean. Cuak kan! Sedih jugak la time tu..sebab kena stay kat hospital sorang-sorang. Seram pun ada. Yela, saya mana pernah bermalam di hospital lagi. Tidur pun saya pasang lampu. Nasib la jiran sebelah ye..haha..

17 November 2011, Khamis

Hari yang dinanti..penuh debaran..chewah! ;p

Pagi tu awal-awal lagi En. Openg dah tercongok depan saya. Suami mithali kan? Sebenarnya saya yang paksa dia datang awal ke hospital. Haha. Yela, tak nak la duduk sorang-sorang. Menakutkan okeh. Family saya pula bertolak dari Terengganu pagi yang sama. Saya dijadualkan bersalin secara caesarean pada jam 2 petang. Sebelum tu, saya tak dibenarkan makan atau minum bagi mengelakkan muntah sewaktu pembedahan (pembedahan ty..scary!).

Jam 1 tengah hari, 2 orang nurse datang ke bilik saya untuk siapkan saya ke bilik pembedahan. Masa tu, En. Openg masih lagi menemani saya. Yang tak bestnya, En. Openg tidak dibenarkan menemani saya sewaktu pembedahan dijalankan. Agaknya takut sang suami pengsan kot. Hehe. Jam 1.30 petang, saya dah ada di ruang menunggu untuk masuk ke bilik pembedahan. Siap bersalin baju dan pakai penutup di kepala. Masa tu, saya tak fikir apa dah. Mulut memang tak berhenti berzikir. Hmmm...nak kata takut tu, ada la sikit. Tapi sikiiiit aje. Thanks to 'Expecting When You Are Expecting' book. Nasib baik saya baca buku tu. Cara buku tu bercerita pasal caesarean as if ianya bukanlah sesuatu yang menakutkan. Sebab tu saya agak tenang..

Tak lama selepas tu, saya ditolak masuk ke bilik pembedahan. 2 orang doktor dah sedia menanti di sana. Dr Siti untuk pembedahan, dan Dr Hassan (kalau tak silap saya) untuk masukkan bius dalam badan saya. Saya dibius separuh badan. Doc start pembedahan bila saya dah tak rasa apa dari pinggang ke hujung kaki. Kaki pun tak boleh nak angkat time tu. Memang sedar la waktu pembedahan dijalankan. Tapi tak nampak, sebab pandangan saya dihalang dengan sehelai kain yang digantung di hadapan saya. Cuma rasa yang perut saya ditolak-tolak dan ditekan-tekan time operation. Tapi tak sakit pun. Serius! :)

Sepanjang operation, doc kerapkali memanggil nama saya. Agaknya tak nak kasi saya pengsan kot. Jam 2.19 petang, sedang saya menunggu, tiba-tiba dengar suara baby menangis. Kuat! My first baby! 2 minit kemudian, satu lagi suara menangis. Pun kuat jugak! Rasa nak menangis aje time tu. Lepas nurse balutkan diorang, nurse bawak untuk saya cium. Comel sangat diorang! Kecik aje time tu..Saya minta nurse bawakan diorang kepada En.Openg untuk diazan dan diiqamahkan..

Lepas siap dijahot, saya ditolak ke treatment room. Lama jugak la saya dalam tu. Dalam sejam kot. Masa tu saya rasa sejuk sangat, Badan pun menggigil. Saya diletakkan di sebelah warmer untuk naikkan balik suhu badan saya. Agaknya kesan daripada bius tadi kot..Lepas suhu badan saya dah kembali normal, barulah saya dihantar pulang ke bilik untuk berehat..

Scary tak? Harap semua dapat bayangkan macam mana pengalaman bersalin saya. Kalau nak cerita detail lagi, lagi la panjang jadinya. Takut bosan pulak nanti. Hehe. Apa pun, ianya satu pengalaman yang sangat berharga bagi saya, walaupun saya tak bersalin secara normal. Janji budak comel dua orang tu selamat dan sihat..Ye dak? Nak tengok gambar diorang? Nanti saya share dalam next post saya ya? So tunggu.. ;)

Thursday, February 23, 2012

Pengalaman Bersalin Part I

Dah lama kan saya tak membebel dekat sini? Blog ni pun dah agak-agak nak bersawang dah. Ehe. Maklumlah...ibu mengandung anak dua..Bukan anak kedua tau! Baru anak pertama, tapi Alhamdulillah rezeki dapat dua sekaligus. Ramai yang cakap...

'Eh..eh..bestnye! Dapat dua terus!'
'Untungnye! Tak payah nak tunggu lama-lama'

Macam-macam lagi la..Tapi..penatnya, hanya kita yang rasa kan? Ops...bukan nak mengeluh, mahupun nak kata menyesal. Memang saya bersyukur sangat-sangat diberikan rezeki dua kali ganda berbanding orang biasa (er..saya luar biasa ke? ahaks..). Sekadar nak meluahkan rasa hati ini :)

Okla..okla..membebel pulak ye..sebenarnya saya lama berehat dari berblogging kerana desakan tugas yang berlambak. Yela, nak cuti panjang kan..saya pun pulun la habis-habis. Kononnya tak nak la tinggal kerja terbengkalai. Tapi kerja kan..tak pernah nak habis. Hari-hari balik pukul 7 malam pun tak habis-habis lagi kerja. Malam dah exhausted. Memang tak larat la nak berblogging bagai.

Eh..melalut lagi!

Sebenarnya saya nak cerita pengalaman saya bersalin..Ha..Nak dengar tak? Nak dengar tak? Haha..(perasan fofular la pulak..). takpe la, saya nak cerita jugak walaupun takde yang nak dengar. Haha..Macam ni..

14 November 2011, Isnin

Pagi tu saya pergi ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang untuk monthly check-up. Saya memang kena pergi kedua-dua klinik dan hospital untuk monthly check-up,sebab twin cases. Tunggu punya tunggu, akhirnya dapat jumpa doc dalam pukul 11 pagi. Doc scan babies, cakap baby ok. Lepas tu..

Doc : oh, dah almost 36 weeks ye. Belum rasa apa-apa lagi ke?
Saya : Contraction ke? Belum lagi Doc..Saya tak rasa sakit apa pun lagi..
Doc : Untuk twin cases, kita memang tak bagi lama-lama. Sebab takut berisiko. Paling lama pun kita bagi dalam 36 - 37 weeks la. Sekejap ye, saya call doktor pakar.


(lepas tu doc bincang dengan doktor pakar tu dan tanya tarikh yang sesuai).

Doc : Ok, saya dah check dengan doktor. macam ni, kalau by 23 haribulan ni tak rasa apa-apa lagi, awak kena serah diri dekat hospital la. Doktor ada time tu. Lepas tu kita akan induce untuk force baby keluar. Nanti saya bagi admission letter.

Saya dah macam...what??? Lepas tu apa doc cakap saya dah tak focus. Terus menggeletar satu badan. Saya tak sedia lagi nak bersalin!! Nak menangis pun ada masa tu. Terkejut agaknya. Haha. Terus saya call En. Openg untuk inform dia. Dia pun sama. Speechless..

Lepas discuss dengan En. Openg, kami bersetuju untuk dapatkan second opinion di KPJ Shah Alam. Kebetulan, saya akan ke KPJ Shah Alam pada minggu yang sama untuk regular check-up juga. Tamak kan? Kerajaan pergi, swasta pun pergi. Hehe. Bukan..alang-alang tempat kerja En. Openg cover, kita ambil la peluang..ye dak? ;)

16 November 2011, Rabu

Saya ke KPJ Shah Alam bersama En.Openg untuk check-up. Kalau ke sini, memang En.Openg temankan sekali. Hati dah berdebar-debar dah ni. Sebenarnya, check-up kali ni, saya mengharapkan doktor mengesahkan yang saya masih boleh bersalin minggu ke 38 dan ke atas. Konon-kononnya nak prepare mental dan fizikal dulu la..Takde la terkejut sangat. Haha..So masa check-up..

Doc : I'm not happy with what I see..
Saya : Kenapa Doc?
Doc : Cuba you tengok ni..one of your baby ni air ketuban dah kurang. Nampak tak macam dia sempit sikit compare dengan your other baby?

Saya dan En.Openg tengok la dekat monitor. Memang betul, tak nampak sangat ruang kosong yang ada air ketuban. Nampak macam my baby yang memenuhi kantung tu, without any space for air ketuban (I wonder kenapa Doc cakap ok masa check di HTAR..no comment!).

Doc : So I suggest you admit today. I akan inject ubat untuk matangkan paru-paru your babies, since baru 36 weeks and kita operate tomorrow. I tak advice tunggu lama-lama, takut berisiko for you baby tu..

Erk! Konon nak lambatkan masa bersalin. Ni lagi drastik! Saya dan En.Openg dah blur. So kami cakap dekat Dr. Siti Esah yang kami nak bincang dulu dan akan inform dia apa keputusan kami. Lama jugak la masa kami ambik nak dapatkan kata putus. Akhirnya, setelah fikir masak-masak, saya bersetuju untuk serah diri ke  KPJ Shah Alam pada hari tu...

Nak tau lagi? Tunggu Part II ye! ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PR Checker

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service