Our Journey..

Daisypath Anniversary tickers

The Twin!

Thursday, August 18, 2011

Ibu Mengandung Berpuasa?

Tahun ni merupakan tahun pertama saya berpuasa bersama suami terchenta, En. Openg. Dan akan menjadi kali pertama juga kami beraya bersama-sama. Kalau diikutkan, sepatutnya daripada tahun lepas lagi kami dah berpuasa dan beraya bersama. Apakan daya, En. Openg kan merantau ke UK untuk mecari sesuap nasi. Chewah! So saya masih lagi berpuasa dan berhari raya sebagai seorang yang ala-ala bujang tahun lepas. Hoho.

Dan tahun ini menjadi lebih istimewa sebab saya dan En. Openg berpuasa dan akan beraya bersama-sama dua orang budak kecik dalam perut saya ni (walaupun belum melihat dunia, saya dah assume diorang dah ada dengan kami) :D

Macam mana puasa? Mula-mula tu, saya risau jugak. Yela, saya dapat banyak sangat nak sihat macam ni..

'Kalau tak larat, jangan paksa diri. Nanti memudaratkan ibu dan anak-anak dalam perut tu..'

Maklumlah, saya mengandungkan dua orang sekaligus. Er..teruk sangat ke sampai tak larat nak puasa? Saya pun tak pasti saya akan lalui bulan puasa tahun ni macam mana. Tapi saya tekadkan dalam hati, kalau boleh, saya nak puasa penuh tahun ni! Maklumlah, bukan selalu dapat puasa penuh kan kalau dah namanya perempuan. Ehhe. So saya cakap dengan anak-anak saya.. 'Baby-baby mama, bulan ni mama nak puasa tau. So takle makan suka-suka hati. Mama makan awal sangat, sebelum Subuh and mama makan balik bila dah masuk Maghrib. So baby-baby mama ni kena tolong mama ok. Kena kuat sikit la...'

Selalu jugak saya cakap dengan diorang macam tu. Kalau ikutkan, dalam usia 5 bulan dalam kandungan ni, diorang dah boleh dengar apa yang kita cakap kan? Saya pun buat sikit study jugak pasal ibu mengandung yang berpuasa. Simptom-simptom macam mana yang menggalakkan ibu mengandung berbuka. Semua tu saya dapat dalam majalah Pa & Ma.



Cuak-cuak saya, saya kuatkan jugak semangat nak berpuasa. Alhamdulillah, masuk hari ni, dah 18 hari saya berpuasa. Tak pernah tinggal lagi. Hebat kan saya? hehe.. Takde lah, ni pun atas bantuan si kecik berdua dan En. Openg yang sangat memahami. Biasanya saya akan masak banyak untuk berbuka puasa. Sebab saya save kan untuk sahur sekali. Hehe. Ada jugak time saya tak larat. Macam letih sangat, sampai rasa tak larat nak masak semua tu. Time-time macam tu, siapa lagi..hero malaya la yang tolong. Hihi. Sama ada dia akan masak, ataupun kami akan berbuka di luar. Thanks for being soooo understanding sayang! :-*

Bazar ramadhan? Hoho..tu la antara tempat yang kami selalu cuba elakkan bulan puasa ni. Tergoda ke? Tidak..bukan sebab tu.. Tapi sebab ramai sangat orang! Rasa sesak. Tambahan lagi dengan keadaan saya yang berbadan dua ni. Jalan pun dah macam siput, ada hati nak ke tempat yang ramai orang macam tu..Kalau diikutkan, baru 2-3 kali kami ke bazar puasa kali ni. Tu pun sebab nak beli kuih dalam kuantiti yang agak banyak (saya memang sah-sah malas nak masak) ;p



Korang semua, macam mana puasa tahun ni? ;)

Wednesday, August 17, 2011

Checklist Barang Sebagai Persediaan Menyambut Orang Baru

Bila fikir-fikir, macam banyak lagi je barang yang belum beli. Risau la jugak, sebab saya bawak dua orang budak dalam perut ni. Biasanya orang akan advice start shopping gile-gile time kandungan dah cecah 7 bulan. Sebab masa tu kita dah confirm jantinanya, apa conditionnya seme la. Tapi saya tak pasti sama ada saya larat ke tak nak gi shopping mopping bila dah cecah 7 bulan nanti. Yela, sekarang pun baru 5 bulan, tapi dah rasa lenguh-lenguh kaki bagai. Pastu ramai yang cakap perut saya dah macam mengandung 7-8 bulan. Nak buek cemano..anak-anak mama dua orang kat dalam ni...ehe..

So, selepas menggodek dan menggodek, saya jumpa checklist ni di blog Puan Nadxoxo. Mintak share ye Nad.. ;)

Clothes
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Baju tidur
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Bakul baby
* Baby laundry detergent

Feeding
* Breast pump & storage bottles
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care
* Bath tub/basin
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum/baby oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Baby wipes
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon/Yuyi

Beddings
* Set tilam kekabu baby
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer

Travel
* Stroller + car seat
* Diaper bag with changing pad

For Me
* Disposable & washable nursing pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin & bengkung


Memandangkan saya akan prepare for two, so yang saya highlightkan dengan warna biru tu maksudnya saya dah beli, tapi belum cukup lagi. Yang dah dipotong tu pulak yang memang dah complete. Hoho. Banyak lagi rupanya yang belum selesai! :o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PR Checker

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service